
Begin augustus 2021 werd er in het internationale tijdschrift Cell een artikel gepubliceerd waarin door een groep onderzoekers uit het lab van Justin Sonnenburg onderzoek naar het effect van twee diëten op de samenstelling en functie van de bacteriën in de darm wordt beschreven. Justin en Erica Sonnenburg hebben samen in 2015 het boek ‘the good gut’ vertaald: ‘het brein in je buik’ over de enorme invloed van de darmbacteriën op de gezondheid geschreven. Deze studie levert hiervoor weer extra bewijs.
De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de samenstelling en functie van de bacteriën in de darm en het effect op de gezondheid van de gastheer. Uit dit onderzoek is gebleken dat onze huidige darmbewoners aanzienlijk verschillen van die van onze voorouders. Men denkt dat dit komt door de veranderende leefstijl in onze geïndustrialiseerde samenleving. Een verlaagd aantal soorten (diversiteit) zou een rol kunnen spelen bij de toename in chronische ziekten in de westerse wereld. Een van de belangrijkste factoren die de samenstelling en functie van de darmbacteriën kunnen beïnvloeden is het dieet van de gastheer. Onder meer het eten van veel vezels en het consumeren van gefermenteerd voedsel, waarin van nature bacteriën aanwezig zijn beïnvloedt dit. Van beide wordt beweerd dat ze een gunstig effect hebben op de darmbacteriën, maar wat is dat effect nu precies.


In het artikel van het lab van Sonnenburg wordt dit in een klinische studie onderzocht door het effect van een specifiek gericht dieet op de darmbacteriën in twee verschillende groepen te bepalen, waarbij de eerste een dieet krijgt met veel vezels en de andere met veel gefermenteerde voedingsmiddelen. Bij het dieet met veel vezels vonden ze dat het met name de functie van de darmbacteriën beïnvloedde en dat het effect persoonsgebonden was. Ze vonden, gebaseerd op veranderingen in specifieke immunologische markers die aan inflammatie kunnen worden gekoppeld, zowel effecten gekoppeld aan een lagere inflammatie, maar ook aan een hogere inflammatie. Bij personen die het dieet met veel gefermenteerd voedsel tot zich hadden genomen zag je een duidelijk effect op de diversiteit van de bacteriën in de darm en een verlaging van inflammatoire markers. Het effect op de samenstelling van de darmbacteriën was slechts beperkt het gevolg van de introductie van de bacteriën in het gefermenteerde voedsel, er bleken ook nieuwe soorten aanwezig te zijn.
Deze studie draagt bij aan het beantwoorden van een belangrijke vraag, nl. hoe kunnen we dieet gebruiken om de gezondheid te verbeteren en of het mogelijk is om tot een brede aanbeveling te komen welke voeding ervoor kan zorgen dat de samenstelling en functie van de darmbacteriën verbetert en daardoor de immuun fitness.
Zie artikel:
Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune status Wastyk et al., 2021, Cell 184, 4137–4153