• Ervaringen met voeding
    • Voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa
    • Voor artsen
    • Voor voedingsdeskundigen
    • Voor IBD onderzoekers
  • Achtergrond Voeding Helpt
  • Project Onderbuikgevoel
  • Praatplaat
  • Op de hoogte blijven
  • Science blog
  • Science blog
  • Contact
  • Disclaimer
✕

Science blog

Anje te Velde 18 February 2023

Geen Pakjes en Zakjes

Tientallen jaren van het eten van steeds meer een zogenaamd Westers dieet met een overmaat aan hoog bewerkte geïndustrialiseerde voeding eisen hun tol. Het is niet voor niets dat de deelnemers van de Voedinghelpt studie aangeven dat zij baat hebben bij het eten van zelfbereide, verse maaltijden met veel groenten i.p.v. gebruikmakend van pakjes of zakjes.

Samen met Oliver Sandys heb ik een artikel geschreven dat vorig jaar gepubliceerd is in het tijdschrift Digestive Diseases and Sciences met als titel: “Raising the alarm: environmental factors in the onset and maintenance of chronic (low-grade) inflammation in the gastrointestinal tract”. Dit artikel bespreekt de negatieve effecten van de blootstelling aan verschillende alomtegenwoordige omgevingsfactoren op de gezondheid van de darm. Een belangrijke route van menselijke blootstelling aan deze factoren is via voeding door opzettelijke toevoeging (opzettelijke voedseladditieven) en/of onopzettelijke besmetting (onbedoelde voedselverontreinigingen) aan/van voedingsmiddelen.  Opzettelijke voedseladditieven vind je vaak in industrieel bewerkte voeding (verschillende E nummers, bv. emulgatoren, kleurstoffen) en onbedoelde voedselverontreinigingen (bv. persistente organische verontreinigende stoffen zoals PFAS, pesticiden, microplastics) kunnen in voeding terechtkomen vanuit de omgeving (milieuverontreiniging). Vooral in zogenaamde ultra-bewerkte voeding vind je veel van dit soort additieven waarvan de negatieve effecten in de darm nauw verbonden zijn en elkaar daardoor zouden kunnen versterken en het effect vergroten. 

 

De gezondheid van de darm kan door de genoemde additieven aangetast worden doordat er een verandering optreedt van de samenstelling en functie van bacteriën in de darm onder invloed van deze toevoegingen. Een gevolg kan zijn dat er meer slechte bacterien worden gevonden, zoals bacterien die de beschermende slijm (mucus) laag die de darmwandcellen bedekken kunnen afbreken. Een ander effect is dat de doorlaatbaarheid van de darm wordt verstoord waardoor er componenten van bacteriën in het bloed kunnen komen die je er normaal niet hoort aan te treffen. Dit kunnen onderdelenvan bacteriën zijn, die daardoor een zogenaamde laaggradige ontsteking kunnen veroorzaken. Er wordt aangenomen dat deze laaggradige ontstekingen de oorzaak zijn van veel chronische ziekten. Een derde effect van stoffen in onze voeding is een verhoging van oxidatieve stress in de darmwandcellen.  

 

 

Geen pakjes en zakjes is dus heel verstandig als je last hebt van een chronische darmontsteking. Het vermijden van pakjes en zakjes waar vaak carrageen (E407), maltodextrine of carboxymethylcellulose (E466) aan wordt toegevoegd is dus aan te bevelen als je goed voor je darmen wilt zorgen. In een volgend blog zal ik uitvoeriger ingaan op de wetenschappelijke literatuur wat nu precies de effecten van deze stoffen op de darmwand zijn.  

Arba WordPress Theme by XstreamThemes.