
Op deze pagina lees je over de inzichten uit onze verhalen die je kunnen inspireren. Graag willen we hierbij aangeven dat wij het aanpassen van je voedingspatroon niet zien als een vervanging voor medicijnen en de reguliere behandeling van de arts. Maar het kan er wel een waardevolle aanvulling op zijn.
Ook willen we nogmaals aangeven dat ook andere leefstijlfactoren, zoals rust en psychische balans, beweging, enzovoorts, een bijdrage kunnen leveren aan je welzijn. Uit onze verhalen komt helaas niet één ‘wondermiddel’ naar voren dat alle klachten doet verdwijnen.
Tenslotte wordt uit onze verhalen duidelijk dat het effect van voeding op je welzijn per persoon kan verschillen. Het vergt een beetje zelf reflectie, om te ervaren wat voor jou wel en niet werkt. Het kan ook zijn dat je zelf geen specifiek effect van voeding ervaart.
Als je met voeding aan de slag wilt, zoek dan begeleiding in de vorm van een diëtist of andere voedingsdeskundige, en bepaal samen hoe je voldoende vitaminen, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen binnen blijft krijgen. Laat je arts weten dat je hiermee bezig bent en bespreek het.
Voor een gesprek met arts en voedingsdeskundige kun je de Praatplaat downloaden van deze website.
Hieronder staan de belangrijkste inzichten uit onze verhalen:

Ongeveer de helft van ons geeft aan baat te hebben bij het vermijden van één of enkele voedingsmiddelen, die vaak een direct effect hebben op onze darmen en de stoelgang, en klachten geven zoals buikpijn, en soms ook een negatief effect hebben op onze algehele gesteldheid.
De andere helft van ons heeft baat bij het structureel aanpassen van meerdere groepen voedingswaren tegelijk, dus het aanpassen van (een deel van) ons eetpatroon gedurende langere tijd. Dat deel van ons ervaart hierbij een vermindering van klachten zoals buikpijn en vermoeidheid en vaak ook een verbetering van de algehele gesteldheid.

Veel van ons hebben baat bij het minder eten van bepaalde (soorten) voeding. Het effect dat we ervaren is dat klachten zoals buikpijn, frequente stoelgang en vermoeidheid verminderen en/of dat de algehele gesteldheid verbetert.
Ook hier geldt: het effect van voeding is persoonlijk. Dat een relatief groot deel van ons een afname van klachten ervaart bij het minderen van de voedingsmiddelen uit deze Top 5, wil niet zeggen dat hetzelfde voor iedereen geldt. Ook zegt het niets over het effect dat medicijnen (en andere factoren) daarnaast ook kunnen hebben (gehad) op ons welzijn. Hieronder een toelichting op de Top 5:
- Zuivel. Ruim 30% van ons heeft baat bij het vermijden van of sterk minderen met zuivel. Hier gaat het met name om koemelk producten. Voorbeelden van deze producten zijn melk, kaas, boter, kwark, karnemelk en yoghurt.
- Suikers. Ongeveer 30% van ons voelt zich beter als we stoppen of sterk minderen met het eten van ‘simpele’, snel verteerbare suikers zoals die in snoep, gebak en koek zitten. Een groot aantal van deze 30% heeft daarnaast ook baat bij het minderen met andere voedingswaren (en dranken) waar suikers in zitten die zeer snel verteerbaar zijn, zoals zoet beleg, vruchtensappen, frisdranken, pasta, enzovoorts.
- Gluten. Ongeveer 25% van ons heeft baat bij het minderen of vermijden van gluten. Gluten zijn te vinden in producten die van tarwe of andere granen zijn gemaakt. Er zijn ook granen die geen gluten bevatten. Raadpleeg een voedingsdeskundige of de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging voor meer informatie over gluten.
- Vlees. Ongeveer 20% van ons voelt zich beter als we minder of geen vlees eten. Hier gaat het met name om vlees van hoefdieren zoals rund en varken. In mindere mate om gevogelte (voor de volledigheid: het gaat hier niet om vis).
- Alcohol. Ruim 15% heeft baat bij het vermijden van alcohol.
Wij kunnen hier niet aangeven waarom deze Top 5 als zodanig naar voren komt, dus waarom we baat hebben bij het eten van minder zuivel bijvoorbeeld. Bij de pagina voor wetenschappelijk onderzoekers geven we aan dat dát iets is, dat we graag onderzocht zouden willen hebben.

Een deel van ons heeft baat bij het eten van (veel) meer groenten en het zelf bereiden van maaltijden in plaats van uit een pakje of zakje. Tegelijk is het zo, dat er in de categorie groenten een paar soorten zijn die klachten geven bij een aantal van ons. In het Detailoverzicht op blz 2 van de Praatplaat kun je zien om welke soorten het gaat.

In het Detailoverzicht is ook te zien dat er een scala aan verschillende voedingswaren is waar enkelen van ons baat bij hebben of juist problemen van krijgen. Het kan ook zo zijn, dat hetzelfde eten bij de één tot problemen leidt en waarbij de ander juist verlichting van klachten ervaart.
Het zou mooi zijn als er een gedegen manier bestond waarmee je met een voedingsdeskundige zou kunnen kijken wat voor jou werkt en wat niet, op een verantwoorde manier. Op de webpagina voor wetenschappelijk onderzoekers en die voor voedingsdeskundigen geven we aan dat onderzoek hiernaar gewenst is. Je kunt de uitkomsten van Voeding Helpt met behulp van de Praatplaat en het Detailoverzicht bespreken met arts en voedingsdeskundige.
Meer info en downloads: